Jaarthema 2008

Welkom bij Ruach

Nog geen inloggegevens? Vraag ze aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

"wie overwint, hem zal Ik geven..."

Openbaring 2:7

 

Een woord van Jezus dat in al zijn zeven briefjes voorkomt: 'Wie overwint'. Een woord met een belofte dat je dán zult eten van de boom des levens. Dán zul je met Hem regeren, dán zul je een pilaar zijn in Gods tempel. Zul jij een steunpilaar zijn in Gods huis?! Wie overwint, zal deel hebben aan het verborgen manna, ofwel Jezus, het Brood des Levens. Alleen als je overwint! De beloften, die geweldige dingen zijn niet los verkrijgbaar. Maar aan overwinning gaat strijd vooraf, je schrap zetten tegen zonde en verleiding, volharden en je hakken in het zand zetten tegen de zwakheid van je wil, tegen het rechtvaardigen van jouw keuzes. 'Wie overwint' dat betekent strijd. Paulus schrijft aan Timotheüs: “Ik heb de goede strijd gestreden, en het geloof behouden.” Dan heeft Paulus het over dé strijd, zijn geloofsstrijd. Of dacht je dat Paulus die niet heeft gehad?

Voor de strijd die er is of die komt, kun je iets leren, iets ontdekken in het leven van drie strijders uit het Oude Testament. Mozes, die in Rafidim Gods staf omhoog moet houden om te overwinnen. Zelfs Mozes redde het niet alleen. En dan geeft God hem anderen die hem moeten en mogen helpen overwinnen. Dat doet God nu nog! Anderen naast je. Gideon, die de strijd aangaat met een leger van ruim 30.000 man. En dat vindt God teveel. Teveel eigen kracht en teveel eigen mogelijkheden. Gideon houdt er uiteindelijk 300 man over. Dat is 1% eigen inbreng die God aanvult tot een overwinning. Maar zonder die 1% eigen inzet wil God niet.
Simson, die uiteindelijk zijn overwinning verspeelt en Gods teken kwijtraakt. Zijn haar wordt afgeknipt. Maar in dat falen van Simson klinkt Gods trouw zo overtuigend door. Dan staat daar opeens dat simpele zinnetje in de bijbel: “...maar van dat ogenblik af, dat zijn haar afgeschoren was, begon het weer aan te groeien. (Richteren 16:22). Als je faalt schrijft God je niet af. Er is vergeving en een tweede kans!

Ik weet niet waarom de Here ons bepalen wil, dit jaar, bij deze woorden: 'Wie overwint'. Misschien wel juist in deze tijd waar het gezag, waar ook Gods gezag en Gods normen plaats maken voor: 'Ik vind' en 'ja maar' of 'ik wil'. Wie de strijd aangaat op Gods manier, met Gods normen en in Gods kracht, zal overwinnen!