Jaarthema 2005

Welkom bij Ruach

Nog geen inloggegevens? Vraag ze aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

"…blijf waakzaam, sta in het geloof…"

1 Corinthiërs 16:13

 

Een tekst die aanhaakt bij de tekst van vorig jaar, waarvan we gezien en ervaren hebben hoe bijzonder God dat in ons midden heeft neergelegd: "…geloof je dat Ik dit doen kan?" En nu benadrukt God dat we in dát geloof, dat Hij het doen kán (meer vraagt God niet), staan blijven. Waakzaam zijn. Opmerkzaam zijn naar Gods’ stem, Gods’ tekenen en naar Gods’ aanwijzingen, zodat we naar Zijn wil gaan reageren.

God heeft dit woord heel persoonlijk bedoeld. Het gaat God om jou. Om jouw geloof, om jouw staan en om jouw waakzaamheid. We kunnen ons niet verschuilen achter elkaar. Dat was met de vorige 'jaartekst' ook zo: "Geloof jij…?" Kan God door jou heen spreken? Kan God door jou laten horen wat Hij wil? Kan God jou gebruiken omdat je waakzaam bent?

Heel nadrukkelijk heeft God de geschiedenis van Bartimeüs aan deze jaartekst verbonden. Hij was blind. Hij zag Jezus niet… Jezus’ wonderen niet… Jezus’ handelen niet. Net zoals wij dat vaak niet zien in deze wereld. Maar wanneer Jezus hem roept, dan gebeurt er iets. Dan gebeurt er iets in Bartimeüs. Hij stelt een daad: "…hij wierp zijn mantel af…" Dát…dát verlangt God van jou ook. Dat je je mantel afwerpt. Je mantel van negativiteit… je mantel van teleurstelling… je mantel van eigenwijsheid… je mantel van ongeloof. Werp af waar je je in gewikkeld hebt, waar je in berust en waar je je misschien happy in voelt.

En als je zo bij Jezus komt, dan vraagt Hij: "Wat wil jij…? wat wil je dat Ik doen zal?". Dan mag je zeggen wat jij zo graag wil. Dat mág! Verwacht wat van Jezus. Maar blijf waakzaam en blijf staan in het geloof dat Hij het doen kan.